Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

- In Memoriam -

Albert Smit

rouwkaart albert smit voorzijde v2

Jaren geleden tijdens de Barendrechtse avondvierdaagse viel één iemand in het bijzonder op, een wandelaar met een stevig tempo, vergezeld van zijn hondje. Het was Albert Smit die als één van de weinigen de 15 kilometer liep. De routes kreeg hij altijd van tevoren omdat hij ‘s middags liep in plaats van ‘s avonds. Albert heeft de avondvierdaagse 65 keer gelopen.

We hebben Albert leren kennen omdat hij lid werd van wandelsportvereniging Marijke in Barendrecht. Hij was al lid van andere wandelverenigingen waar hij ook actief was als bestuurslid. Dat wandelen zijn passie was is wel duidelijk. Gedurende het jaar werden er allerlei tochten gelopen. Vooral nacht-, en lange afstand wandelingen. Voorbeelden hiervan zijn Kennedy Marsen, de Dodentocht in België en de Airborntocht in Oosterbeek. Deze laatste tocht heeft hij meer dan 50X gelopen. Vooral aan de WS78 tochten zijn bijzondere herinneringen. Dit waren mooie en uitdagende wintertochten door het hele land. Voornamelijk over onverharde wegen over strand, duinen, bos en hei.

Albert liep ook jaarlijks de 4Daagse van Nijmegen, hij logeerde bij een gastgezin. Toen Albert hier niet meer terecht kon, ging hij mee met de wandelaars van de wandelsportvereniging Marijke. Terwijl de rest met auto’s op maandagmorgen naar Nijmegen ging, nam Albert de fiets. Op maandag heen en op vrijdagavond, na het lopen van de vierdaagse en de gezellige avond, weer terug naar Barendrecht. Voorzien van een grote zak met eten en drinken, gemaakt door de dames van de binnen verzorging. In 2016 heeft Albert voor de 34e keer deelgenomen aan de 4Daagse Nijmegen. Riet was altijd zijn steun en toeverlaat voor het wandelen.

De verdienste van Albert in onze club is vooral zijn inzet voor goed georganiseerde wandeltochten. Liefst door natuurgebieden en onverharde paden en wegen. Samen met andere leden zat hij in de Marijkecommissie. Zijn voornaamste rol was het maken van de routes. De tochten die hij maakte waren meestal prachtig, maar er gingen best veel voorbereidingen aan vooraf. Al maanden van tevoren was hij bezig om routes te ontwerpen. Het meten van de afstanden was een hele klus. De routes werden vervolgens nagelopen, gecontroleerd en tot in de details uitgewerkt. De dagen voordat een tocht georganiseerd werd ging hij met een waskrijtje de route alvast markeren en daarna met andere leden, de route verder voorzien van kalk of pijlen aan de bomen of lantarenpalen.

We hebben veel plezier van zijn kennis, ideeën en ervaring gehad. Hiervoor zijn we hem dankbaar. Met name zijn ideeën om ook wat informatie over de omgeving met de deelnemers te delen was altijd leuk en zinvol. Een voorbeeld hiervan is zijn bijlage over het “Bosman-molentje” een aantal jaren geleden. Afgelopen april hebben we Albert voor het laatst gezien op onze gezellige middag met de wandelclub. Hij had het zichtbaar naar zijn zin en vond het leuk om iedereen weer te zien en een praatje te maken. Albert was een fijn mens om mee op te trekken hij had altijd verhalen over zijn jeugdjaren in de oorlog in Rotterdam. Hij had voor iedereen tijd. Naast dat Albert een warme persoonlijkheid was, hebben wij vooral zijn kritisch meedenken, humor, praktische en uitvoerende inbreng in de vereniging zeer gewaardeerd.

We zullen hem gaan missen.

Heel veel sterkte voor de nabestaanden.


Christelijke Wandelsport Vereniging Marijke Barendrecht